Bort under lovet

Ska bort nu, kommer tillbaka på torsdag. Ha ett bra lov!
horses acuarela - Sök på Google
(källa)
 

Buga

Har börjat träna buga på allvar med Pirat nu, alltså kommit till den delen då man håller i en framhov och ber dem att backa. 
  Dock kom vi ingenvart igår, Pirat bara såg på mig som: "Jag kan väl inte backa på tre ben heller?" 
  Men han förstår nog tillslut. 
 
 

Dagens ritt: Hoppning längs vägen

Lite mer "terapihoppning", som jag kallar det, eftersom vi hoppar lågt och ett hinder. Syftet är att bygga upp mitt och Pirats självförtroende igen, och det går jättebra! Var inte alls särskilt nervös idag. 
   Grejen med mig och Pirat är att vi är väldigt lika. Därför fungerar vi såbra ihop, men därför kör det också ihop sig ibland. Om Pirat blir osäker och vägrar (vilket han blir ganska lätt), blir jag också osäker (jag blir också lätt osäker), och vid sådana tillfällen drar vi ner varandra istället för att hjälpa varandra. Därför har vi haft en del downs när det gäller hoppningen, men det har alltid gått upp igen!
Detta är Pirats mule. Jag sa inte att jag skulle ta mer BRA bilder! MOHAHAHA!
 
 

Stark och svag sida

Visste du att alla hästar har en stark och en svag sida? Den svagare är oftast den sida som manen ligger på. Man måste jobba för att sträcka den svaga och mjuka den starka. På den starka sidan brukar hästen ofta vilja lägga upp huvudet och inte vilja söka sig ner. 
(Klicka för källa)
 
För att sträcka den svaga sidan (Låt oss ta Pirat som exempel, vars svaga sida är den högra) kan man gå in på en volt i vänster varv och ställa hästen åt vänster, så att högersidan tvingas arbeta. Här måste man bara lyhörd för att fånga upp hästens första försök till att ta stöd på bettet. 
   Man vill att hästen ska släppa stödet helt på vänstertygeln. 
Detta ska alltså föreställa en häst ovanifrån. 
 
Om hästen försöker komma undan genom att skjuta ut ryttaren på yttersidan, måste du motverka detta genom att sitta rätt (att ha det yttre sittbenet mitt i sadeln).
 
Faktan kommer ifrån Utbildning av den unga hästen, en jättebra bok. 
 

Dressyr idag

Idag blidde det dressyr, och Pirat var så fin! Han svarade direkt för sänkeln och var mjuk och stadig i munnen, underbart! Gick i form och allt. 
   Jag tränade också på att rida utan händer, då jag svängde med överdrivna tyngdhjälper och skänkel och försökte stanna med bålen och rösten. Det behöver tränas mer!
   Vi tänkte hoppa lite, men det var så isigt att det fanns en stor skaderisk. Ska sanda till imorgon. 
 
 

Tecknartips: Promakers

Jag tänkte ju ge lite ritartips, och de enda som är intressade av det här kan nog redan allt jag ska säga nu. Men vem bryr sig!
 
Promakers är alltså en vattnig, transparant tushpenna. I och med att den är så vattnig så blir det inga "streck" med den, du kan få fina jämna ytor. Promakers är den penna jag har använt till de flesta av mina teckningar:
 
En Promakers penna har två ändar, en bred och en tunnare. Man kan även köpa till FINELINEINGSKORKAR för att få ännu tunnar linje. 
(inte min bild)
 
   I och med att den är blöt så flyter den ut, så man måste färlägga ett par millimeter innanför linjen. Skulle den flyta ut kan man täcka över det med Poscapenna eller tippex. 
   I och med att den är genomskilig så kan man blanda färger, så man behöver (egentligen, host host) inte så många olika pennor. 
 
Skugga
Det finns två olika sätt att skugga med promakers, med en färg eller två. En färg är lättast (exempel, bild 1 ovan) men om man vill ha en mörkare skugga bör man använda två (exempel, bild 2). 
 
Skuggar man med en färg börjar med med att lägga på ett grundlager med färgen. Sedan, medan färgen fortfarnde är blöt (torkar den blir det fula sträck) lägger man på ett till lager, men lämnar lite grann när man vill ha det ljusaste partiet. 
   Sedan lägger man på ett till lager, men lämnar lite mer av det ljusa biten. Sedan gör du så, om och om igen tills du är nöjd. Om frägen blir för blöt så att det blir sträck på paperet måste du vänta tills papperet fått suga in färgen. 
 
 
Skugga med två färger så målar du först upp de två olika färgerna bredvid varandra (te.x en ljusblå och en mörkblå). Sedan tar du den ljusare pennan och använder den bredare sidan för att "blenda ut" kanten mellan de två färgerna, alltså att du försöker "smeta ut den". Nästan som ett sudd. 
   Sedan kör du med den ljusa pennan över hela alltet, fyller i med den mörka, blendar igen, och fortsätter tills du är nöjd. 
   Samma metod kan du använda om du te.x vill lägga till en grå skugga i ansiktet. 
 
Glans i hår
 
För att få glans i håret med promakers så börjar man med att blenda ut de två olika färgerna, som i skugga med två färger ovan. Fast nu ska du ha den mörka färger på båda sidor om den ljusa. 
   Sedan har du en mörkare färgen (använd gärna finelineingskorg här) och drar steck, från det mörka till det ljusa. Dra inte ända in till mitten på den ljusa och låt linjen tunnas ut. Sedan gör du så upprepade gånger, och drar kortare och kortare sträck för varje gång. (Stavas sträck med ä eller e förresten?). Gör så från bådad de mörka bitarna (okej, det där blev luddigt) och kom ihåg att låta färgen torka in emellanåt. 
 
Blender
Det finns en penna som heter blender, som är helt till för att blöta upp ytor och blenda samman två färger. Dock blir det vita streck efter den, så efter att man använt den måste man köra ett lager med en färgpenna. 
 OBS! Använd inte blenden på blöta ytor, då kan färgen fastna på blenden och pennan förstörs. Har hänt mig. 
 
Promakers finns att köpa både i Konstnärsshoppen och på ChlasOlson (jag vet att jag stavade fel). De är ganska dyra, men det är värt det!
 
CREDIT: Till de personer jag fått all den här faktan ifrån, Emma och hennes vän Sanna!
 
 
 
 
 

Speciella stunder

När du är just över hindret och vet att du kommer att klara den felfritt. 
I jump I
 

Ny design- Ny löften

Nu är den nya designen klar, blev riktigt nöjd. Bestämde mig i samma veva för att göra några förbättringar på bloggen.  
 
  • Blogga mer om frihetsdressyr
  • Ta mer hästbilder
  • Ge tecknartips
  • Bli bättre på att dela in i kategorier
 
 
 
 

Olycka

Råkade förstöra min silmal så allting körde ihop sig :( Måste ladda ner designen på nytt, och bestämde mig i samma veva att det kanske är dags för en ny design.
 

Dressyr i snön

Först en skritttur med plums i uppförsbacke + dressyr ute i snön. Då blir Pirat svettig. 
Mia var här igår och red och fotade, här har vi lite bilder:
 
 
 
 
 
Solen beslöt sig för att komma fram, första gången på två månader!
 
 
 
 

En fiende ibland oss

Har nyss sett klart En fiende ibland oss (the devils own), och den var lika bra som jag mindes den. 
Handlar kort om en irlänsk terrorist (Brad Pitt) som under falsk indentitet kommer för att bo hos en amerikansk polis och hans familj. 
Faded from the Winter
 
 

Anna och Kristoff

Äntligen klar!
 
 

Kaleesi

Daenerys med sina nyfödda drakar: Gjord i promakers
 
 

Pirat porträtt

En snabbt porträtt av min häst, Pirat:
 
 

Kloka Selma

Linnéa (18): Jag är ful. 
Selma (5): Nu är du bara dum mot sig själv
I'm in a paradise
 
 

Frost love

FROZEN SPOILER!

FROZEN SPOILER!

FROZEN SPOILER!

FROZEN SPOILER!

(Klicka på bilderna för att få dem större)

 

Tandställning, adjö!

Idag ryker min tandställning. Sörjer inte. 
 
 
Sumatran Tiger (Rengat) | Flickr - Photo Sharing!
 

Anna och Elsa

Jag hade bestämt innan att Elsa var min favorit, för att Anna verkade mesig. Dock är det tvärtom nu, fast jag gillar fortfarande Elsa. 
❄️
Hon har en sådan POWER i sig, är klok och lugn. Och otroligt vacker, hehe. 
 
Samtidigt är Anna mer som mig. Hon är flummig, lite misslyckad, inte oförsiktig. 
Jag tycker om kontrasten mellan systrarna. 
(90) Tumblr
 
RainbowSisters
 
 
 
Untitled | via Tumblr
Untitled | via Tumblr

Hicke som barn

En teckning jag gjorde för en evighet sedan. 
 
 

Frost

Nu har jag äntligen sett den, och den var jättebra! Överraskande!
Åh så bra den var!
"But it's only for today. It's agony to wait. Tell the ... | Disney
 
💙
princess anna from frozen
 
 
 
 

Ridtur i snöregn

Skulle vara duktig och rida ut tidigt idag. Men efter första galoppen tappade han en sko, så resten av rundan tvingades genomföras i skritt. Och snöblandat regn vällde ner från himlen, förresten. Och glömde jag att nämna att det blåste?
 
 

Förkyld- Rider ändå

Igår stannade jag hemma från skolan OoO (det där föreställer en gubbe med stora ögon och o-mun). Jag stannar inte hemma ofta, men igår gjorde jag det. 
 
   Men idag var jag tillbaka och red när jag kom hem. Pirat var överexalterad över en ihoprullad matta och två bommar, och jag var ganska matt så jag kunde inte riktigt rida honom ordentligt. 
   Nu har jag tagit upp mitt Buffy-tittande. En av mina favvokaraktärer har kommit in i serien igen, så jag är ganska glad. 
 
 
 
 

Narnia!

För två år sedan spelade jag och mina vänner in en version av Narnia, som från början var seriös men som mer liknar en parodi. 
Igår såg vi det färdiga resultatet tillslut, och skrattade rakt igenom allt. 
 
Aslan, en mäktiga! DARRA AV RÄDLSA FÖR HONOM!!!!
 
Pirat var också med, i två olika roller:
 
 
 
 

Rita utan händer

Idag testade jag att knyta upp tyglarna och rida utan händer. Det gick skit. Men, men! Allt som krävs är träning. 
 
 
 

Förexempel på hur man inte ska göra

Bilder på mig borde visas vid teorin, på hur man inte ska rida. 
 
Te.x:
Sitt inte upp för tidigt i sadeln: 
 
 
Men inte heller för sent:
 
 
Luta dig farm över hoppet:
 
Men inte för mycket:
 
Ge eftergift:
 
Och försök se normal ut i ansiktet!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pojken är för blyg

Ariel & Eric
Se i smyg, 
den pojken är för blyg
för att våga
Ta en kyss